DAMMSUG MATTAN REGELBUNDET
Dammsug din matta varje vecka och vädra den gärna några gånger om året. Ju mer smuts du får bort ifrån ytan desto mindre kan tränga ner i mattan. Använd ett vanligt dammsugarmunstycke, inga roterande varianter då de kan slita sönder såväl väv som frans. Glöm inte att dammsuga golvet under mattan. Minst en gång om året bör du vända på mattan och dammsuga undersidan. Piska aldrig en matta, den kan gå sönder.
En ny matta luddar ofta av sig i början. Det beror oftast på att överskottsull från klippningen har samlats i luggen. De flesta mattor luddar av sig några veckor medan enstaka mattor kan ludda av sig uppåt ett år. Luddet avlägsas enkelt när mattan dammsugs.
ROTERA & VÄND MATTAN
Mattor ska helst inte utsättas för direkt solljus eftersom naturmaterial bleks av stark sol. Bomull bleks snabbare än andra material, men så länge mattan bleks jämnt blir färgerna ofta bara mjukare och vackrare. Därför rekommenderar vi att mattan roteras med jämna mellanrum. Detta jämnar även ut slitage från möbler.
Vävda mattor är nästan alltid vändbara, vilket gör att du förlänger tiden mellan tvättar.
sKYDDA MATTAN
Ställ alltid något mellan blomkrukor och mattor som sörjer för god luftcirkulation, eftersom även en vattentät kruka får kondens under sig.
Ett nyoljat trägolv ska inte täckas på minst 40 dagar. Golvet kan nämligen olja av sig långt efter att det har torkat och lösa ut färger ur mattan som sedan kan missfärga golvet.
En handtuftad matta bör inte ligga på ett golv med golvvärme då det kan få limmet i mattan att torka.
hALKSKYDD
Om mattan glider på golvet rekommenderar vi att du använder halkskydd. Ju tunnare och lättare en matta är, desto mer kan den röra på sig. Ett mattunderlägg håller mattan på plats och förebygger halkolyckor samtidigt som det fungerar ljud- och stötdämpande.
FLÄCKAR
Behandla alltid fläckar omedelbart, men gnugga aldrig. Sug upp vätskan med hushållspapper, en torr trasa eller svamp. Om det är mycket vätska kan man inledningsvis ”skrapa upp” vätskan i luggens riktning med en sked eller matkniv. Bearbeta fläcken utifrån och in så att du inte gör den större. Skölj fläcken med ljummet vatten och sug upp – upprepa vid behov. Om du måste använda rengöringsmedel: blanda en svag lösning, avlägsna fläcken och skölj med vatten. Men var väldigt försiktig med användandet av rengöringsmedel. Om du använder ett för starkt medel eller för mycket så kan det försvåra en senare fläckbehandling eller orsaka en ny fläck.Obs! Undvik fettlösande rengöringsmedel.Låt fläcken lufttorka och lägg en handduk mellan mattan och golvet så att golvet inte fuktskadas.
Använd inte vatten direkt på en matta i bambusilke eller viskos utan fukta en handduk och använd den för att ta bort fläcken.
tVÄTTA MATTOR
De flesta av våra mattor är gjorda i ull och därför lättare att hålla rena. Ull är naturligt smutsavvisande då lanolinet sitter som ett skyddande hölje runt fibern. För att ullmattan ska bevara sin lyster och sina smutsavvisande egenskaper, samt hålla länge behöver den tvättas regelbundet. Vi rekommenderar professionell mattvätt.
LAGA MATTOR
En välgjord matta som har fått ett litet hål eller vars kanter och fransar har blivit slitna kan ofta vara värd att laga. Anlita en professionell mattateljé för att laga mattan.
fÖRVARA MATTOR
Mattor bör förvaras ihoprullade (inte vikta) med luggen inåt, gärna runt ett papprör och på en torr och sval plats utan direkt solljus. Försäkra dig om att mattan inte är fuktig eller blöt när du rullar ihop den och förvara den liggande, så att den inte riskerar att tappa formen. Källare och vindsutrymmen kan vara fuktiga och dra till sig skadedjur så förvara helst inte mattan där. Om du måste förvara mattan i källaren så lägg något av trä mellan betonggolvet och mattan för att skydda mot fukt. Knyt några band runt din ihoprullade matta, trä över ett par stora plastsäckar, lägg i några malkulor och förslut med tejp. Ta ut mattan cirka var tredje månad och dammsug den. Passa samtidigt på att titta i luggen efter skadedjur och byt malkulor.